Tämän mallin olen kehitellyt vuosien saatossa lasteni ollessa pieniä. Näin myssyn joka oli tehty kantapään tapaan ja koetin päästä helpommalla. Malli on osoittautunut hyväksi käytössä ja yhden muunnelman ohjeesta olen lahjoittanut IhanItse foorumille. Tällä hetkellä foorumin nettisivut ovat uudistustyön alla ja koska mallista on ollut kysyntää julkaisen tässä hieman muunnetun version.

Tämä malli on vapaasti käytettävissä, myös myyjäis- yms, tarkoituksiin. Jos teet myytäväksi toivon että työn laatu on hyvä ja mainitset mistä malli on peräisin.

Lue ensin ohje kokonaan huolellisesti läpi. Aloitusketjusta silmukat poimitaan kuten reunoistakin. Katso ohjeen kohta: Poimi näin.

Tarvitset n. 50 g lankaa, sukkapuikot no 3 ja pyöröpuikot no 3 pituus 40 cm, virkkuukoukku no 3, tylppäkärkinen neula silmukoimiseen ja lankojen päättelyyn. Apulangaksi hieman vaikkapa puuvillalankaa.

Myssyn voit tehdä lähes mistä tahansa langasta, näillä silmukka määrillä Regiasta ja kolmosella neulottavista vauvalangoista tulee myssy alle vuosikkaalle. Seuraavasta vahvuudesta ohjeella tulee hieman isompi. Malli on helppo muuntaa eri langoille ja tehdä oikea koko mutaman silmukan lisäyksellä ja jatkamalla aloitusneliötä ja samalla koko työtä vastaavasti aina niin isolle lapselle kuin kypärämyssy vaan kelpaa.

HUOMIO!!!

Älä valmista vauvoille neuleita angora/mohair tms pörröisestä langasta josta irtoaa helposti pitkiä kuituja. Ne voivat suuhun joutuessaan takertua hengitysteihin ja aiheuttaa vaaratilanteita.

935515.jpg

Mallineule on ainaoikein edestakaisneuleena. Ota aina ensimmäinen s neulomatta niin että reunaan muodostuu helmineuleraita, siitä on helppo poimia silmukat seuraavassa vaiheessa. Pyöröpuikoilla neulotaan myös sileää oikein sekä joustinta 1 o, 1 n  kiertäen, ja kauluriosassa raita ja reunus yksi krs nurin,yksi krs oikein haluttu määrä. Mallityössä 3+3 krs

Virkkaa apulangasta aloitusketjuun tarvitsemasi määrä silmukoita. Mallityössä 25 s,  Virkkaa ketju löysäksi, niin silmukoiden poimiminen on helpompaa. Näin tehdystä aloituksesta apulanka purkautuu helposti kun työtä jatketaan toiseeen suuntaan.

Poimi ketjusilmukkajonon taakse muodostuvista lenkeistä myssylangalla  25 s sukkapuikolle ja neulo ainaoikein edestakaisneuleena kunnes sinulla on neliö, mallityössä on 50 krs.

952149.jpg

Älä klatkaise lankaa  vaan jatka poimimalla neliön vasemmalta reunalta toiselle sukkapuikolle 25 s.

Poimi näin: työnnä sukkapuikko reunasilmukasta läpi, ja vedä lanka reunasilmukan läpi silmukaksi puikolle.

952152.jpg

Käännä työ ja neulo kaikki 50 s oikein ja jatka poimimalla kolmannelle sukkapuikolle oikealta reunalta 25 s.

952153.jpg



Voit nyt siirtää neuleesi pyöröpuikoille. Neulo kunnes työ taitettuna kaksinkerroin on kuvan mukainen. Mallityössä 75 silmukalla on neulottu 50 krs.

952154.jpg

Jatka suljettuna neuleena 10 krs oikein sileää ja sitten yksi krs
nurin, tämä nurja kerros on taite.


Seuraavaksi
neulo 10 krs joustinta kiertäen 1 o, 1 n. Joustinneuleesta tule näin hieman napakampi.

Alla olevassa kuvassa sukkapuikoilla ei ole mitään muuta virkaa kuin olla tukena, että kuvasta selviää myssyn rakenne. Tässä on valmistumassa naama-aukko. Kolmion muotoiseen kohtaan neulotaan kaulaosa reunuksineen.

952155.jpg


Taita reunus sileän neuleen päälle niin että nurja jää taitteen sisälle ja ompele taite kiinni päättelemällä suoraan puikoilta silmukoita jäljentäen sileaän neuleen ensimmäiseen kerrokseen.

952157.jpg


Katkaise lanka, jaa langanpään säikeet kahtia ja päättele molemmat
langanpuoliskot silmukoita jäljitellen.


Poimi
alareunasta silmukat pyöröpuikoille: ota  aloitussilmukat työhön
purkamalla apulanka pois ja poimi kaulaosaa varten vielä 50 s. Työssä on taas 75 s. Katso naama-aukkokuvaa: silmukat poimitaan kolmion sivuilta,


Neulo suljettuna neuleena oikein 12 krs, sitten 1krs nurin, ja seuraava krs oikein ja lisää tällä kerroksella näin: 6 o, lisäys ed. krsn silmukoiden välistä kiertäen, 6 o, lisäys jne koko kerroksen ajan. 1 krs nurin, 1 krs oikein, 1 krs nurin. Neulo sitten sileää oikein yhteensä 12 krs ja lisää vielä kaksi kertaa kolmen krsn välein kuten edellä.

Neulo vielä reunaan krs nurin, krs.oikein, krs nurin, krs, oikein krs nurin ja päättele työ virkkaamalla niin löysästi että reunasta tulee joustava. Päättele langat ja höyrytä kevyesti.

Kyselyt kommenttilootaan, koetan vastailla päivittäin.