493349.jpg

Tässä on jo pääsiäisen tunnelmaa. Heijastukset hieman verottavat kuvan laatua mutta seinällä olevassa valokuvassa on kaunis ovi Rocca Cilenton linnassta ja päällä oleva rukousnauha on Ranskan matkalta. Vanhassa korkeassa kristallimaljassa poltan tuikkua, pohjalle olen laittanut "kultaisen" kupinalustan, maljan jalkaa vasten on kreikkalainen ikoni ja edessä viime lauantaina idän ihmemaasta hankittu käsin maalattu pääsiäismuna. Vasemmassa reunassa Afrikasta saatu veistos ja edessä vanhoja hartauskirjoja. Päällimmäisenä päivän tunnnussana hiljaisen miehen syntymävuodelta. Isossa maljassa munakokoelma: visapuiset munat ovat äidn peruja, lasimunat Oiva Toikan Arabia Art kokoelmasta noin kolmen kymmenen vuoden takaa. Vihreän munan sain viime kesänä italialaisilta ystäviltäni lahjaksi kun käytin heitä Rovaniemellä. Muna on Asta Pulkkisen maalaama. Italialaiset ihastuivat näihin naivistisiin maalauksiin ja hankkivat munia tuliaisiksi ystävilleen. Enkeli on lahja Italiasta hyvältä ystävältä ja enkelin kaulassa lahjaksi saatuja ristejä ja Daavidin tähti. Takana telineessä keväinen kukkakimppu, tämä ristipistotyö valmistui vuosia sitten Italian matkalla. Oikeassa reunassa oleva aarrearkku on tyttäreni tuliainen Dubaista. Tällä "alttarilla" kaikilla esineillä on minulle tärkeä merkitys ja jokaiseen liittyy tarina muistoineen.

493348.jpg

Seuraava kokoelma huoneen toiselta reunalta: kehyksissä vanha rikkinäinen puukampa Afrikasta, kehyksen reunalla pieni silkkihuivi kymmen vuoden takaa, muisto Italiasta. Oikeassa reunassa Pietarin Kirov teatterin libretto, vieressään päsylippu (vuodelta 1989, kaupunki taisi silloin olla vielä Leningrad). Kävin katsomassa baletin Bahtitzarain Suihkulähde, ja sain katsella esityksen Tsaarin aitiossa. Balettilippu oli lahja venäläiseltä ystävältämme. Edessä aiheeseen sopivat kuopuksen vanhat balettitossut ja takana, samoin aiheeseen liityen, kaksi vielä juomatonta shamppanjapulloa. Vasemmalla kehystettynä postikortti jonka muuan nuori runoilija lähetti minulle vuosia sitten Pariisista. Teksinä terveisten lisäksi Apollinairea. Edessä aarrearkku Arabiasta ja pienen silkkirasian kotimaa on Kiina, rasiassa on meikkisivellin ja varsi on cloisonne-työtä. Amfora on tuliainen italialaisilta vierailtani ja liina virolaista käsityötä. Lahjoja on kertynyt vuosien saatossa.

Siivouskohtaus siis jatkuu, olen edennyt olohuoneeseen ja aikaansaannokseni ovat nämä kaksi muistojen kokoelmaa. Tyttäret tosin sanovat että äiti kuvittelee siivouksen olevan asetelmien päivitystä pöydillä ja lipastoilla. Jostakinhan pitää aloittaa ja minulle nämä ovat tärkeitä juttuja ja sitten kun "näyttelyt" ovat valmiina voi jatkaa siivousta muihin kohteisiin -jos intoa riittää-  kuten imuroimiseen ja sohvien raivaukseen. Meillä ei ole vuosiin istuttu sohvilla kuin poikkeustapauksissa. Olkkarin kolmesta sohvasta kaksi on lanka-kirja-lehti-neule-ristipisto-kirjontatyö avovarastona. Viimeisessä hätätilanteessa varastoani siirretään tilapäisesti johonkin väliaikaiseen säilytykseen (=korkeintaan kaksi päivää). Kolmannesta sohvasta on puolet pidettävä vapaana hiljaisen miehen reviirinä.

Kerron kyllä vielä siitäkin idän ihmemaan reissusta, mutta nyt pitää jatkaa tätä näyttelyn päivitystä. Raportoin edistymisestä  ainakin päivittäin.