Nizza 6.10.

Heräsin aikaisin kadulta kuuluvaan roska-autojen meteliin. Muuten aamu oli kaunis, pilvetön huikaisevan sininen taivas ja miellyttävän lämmin ilma. Käväisimme aamiaisella ja tarkistimme tilanteen GL:ssä,  ei muutoksia, standeja viriteltiin ja mainoksia oli tullut ikkunoihin. Tytär sovitteli muutamaa asua ja päätimme suunnata kohti vanhaa kaupunkia ja kukkatoria.

220112.jpg

Torilla oli myös runsaasti herkkuja, oliiveja, kasviksia, vihanneksia ja hedelmiä. Saippuoita, ihania oliiviöljypohjaisia, tuoksuvia; niitä ostettiin tuliaisiksi. Vanha kaupunki viehättää kapeine kujineen ja parvekkeineen. Kamerat kävivät ja satoa saatiin.

220126.jpg

Tämä kuja pyykkeineen toi mieleeni Italian.

Nautimme runsaan ja maittavan lounaan pienessä ravintolassa, salaattia ja leipää. Kotimatkalla hankimme muutaman lehden luettavaksemme. Hetki lepoa hotellissa ja taas radalle. Kauppakeskuksessa vertailimme eri valmistajien cashmere-neuleita ja tytär päätyi NafNafin ruskeaan villatakkiin, alle hankittiin kaunis raidallinen toppi. Lapsi oli innoissaan ja sovitteli vaatteita monessa liikkeessä, päätimme kuitenkin jättää hautumaan yön yli. Sisustusliikkestä hankin kauniin käsin sidotun muistikirjan. Tällä keikalla löytyi myös tuliainen vävyehdokkaalle: tosi makee paita.

Tupu-ystävätär on Rhodoksella parin viikon turneella ja ilmottautui tekstiviestillä. Vastasin Nizzan terveisillä ja lähetin Ellulle päiväraportin: muuten kaunista, lompakon tienoilla pientä pyörremyrskyä. Vielä postikortteja ja GL:n herkusta ruokaa ja juomaa, minä poikkesin korttelikaupassa hakemassa juustoa ja viiniä.

Hiljaisen miehen sisar soitteli ja kyseli ohjelmaamme. Junamatka heille kestää viitisen tuntia suuntaansa ja maksaa kahdelta edestakaisin lähes 300 €. Yksimielisesti päätimme jättää sukuloinnin väliin tällä kertaa.

Väsyneenä ja jalat kipeinä hotelliin ja ihanaan vaahtokylpyyn. Vähän leipää, juustoa ja lasillinen punaviiniä ja aivan valmista kamaa unten maille, taas heti yhdeksän jälkeen. On tainnut vanhuus ja väsy iskeä minuun. Tytären väsymyksen ymmärrän ja tiedän hänen univelkansa, mutta minä, joka aina olen ollut viimeisessä porukassa  kotiutumassa - lomalla nukkumaan parhaaseen menoaikaan.

Vuoteessa teimme suunnitelmaa huomiselle. Päätimme että ei ole mitään pakkosuorittaaohjelmaa, katsotaan miltä näyttää. Harmiksemme Matisse-museo on suljettu remontin takia, joten ei siitäkään mitään paineta oteta.

Aika suppea on näkemyksemme Nizzasta ja kulttuuritarjonnasta tähän saakka, putiikkeja, toreja, kauppakeskus ja tavaratalo. No, onhan se kuitenkin huomattavasti enemmän kuin kahdella tuttavarouvalla vuosia sitten Moskovassa. Rouvat olivat luxuskulttuurimatkalla, majoitus viiden tähden hotellissa Moskovan keskustassa. Ensimmäisenä iltana oli sattunut seuraan suomalaisia uuden Venäjän rakentajia ja rouvat kertoivatpalattuaan  Moskovan nähtävyyksistä näin: kyllä hotellin huoneissa oli kauniit katot. Että sillalailla!

Tänään olin kirpparilla ja kauppa kävi ihan mukavasti, kemppari kamaa ja vähän vanhoja vaatteita sain myytyä, siitä se uusi matkakassa alkaa kertyä.

Voin antaa budjetointiohjeita kanssasisarille vaikkapa Ranskan matkaa varten. Kahden hengen budjetti menee jotensakin näin: joka päivälle varataan 100 € sellaista ripoteltavaa rahaa, joka menee aivan huomaamatta ja näennäisesti  ilman mitään saatavaa vastiketta. Postikortteja, juomaa, jäätelöä, lehtiä yms pientä ja tarpeellista. 100 € oikeesti syömiseen = illalliseen hyvässä ravintolassa, kangaslautasliinat ja komeat tarjoilijapojat jne. Shoppailuun 200-300€ riippuen sitä onko sovittelu vai ostospäivä. En kertonut lapselleni budjetista ja niinpä joku päivä jäi ostoksien osalta alijäämäiseksi, mutta siitä huolimatta vyökokeen tavoitteet täyttyivät molempien osalta. En tiedä onko DANien määrällä ylärajaa, minulla on jo laskut sekaisin, Mutta eikös kaikki ennätykset tehdä vain rikottaviksi? Sain kannustusta Riitta ystävättäreltäni, hänen vyökokeensa valvojana olin keväällä Helsingissä, siitä voi lukea huhtikuun postauksesta.

Olen myös keksinyt matemaattisen kaavan lomabudjetin shoppaluosuudelle; siis näin saadaan ihan ilmaista rahaa markkina-alttarilla uhrattavaksi. Suunnitellaan loma huolella, valitaan matkaesitteestä kohde ja kallein hotelli. Jätetään asia mietintään, ostetaan sitten viimehetkellä äkkilähtö edullisesti, asutaan jossakin kolmen tähden luukussa ja hintojen erotus - vähimmilläänkin tonni, puolitoista, on uhrirahaa joka on ihan pakko tuhlata lomakohteen ostosparatiiseissa. Kun keksin tämän tunsin järisyttävää sielunyhteyttä Archimedeksen kanssa, heureka! Näin se pelaa.