Suunnitelmat tämän päivän ohjelmasta menivät uusiksi kun Helena illalla soitti ja ehdotti piirakkatalkoita tälle illalle. Nyt on puuro keitetty ja muutaman tunnin päästä tormaan kattilan ja muiden tarpeellisten tavaroiden kera Helenan keittiön jossa leivinuuni on sopivassa lämmössä piirakoille. Tavoitteena on parisataa piirakkaa, sata Helenalle ja loput jaetaan ystäville. Omat piirakat leivon lauantaina, missä sitten lienenkin.

Olen kuullut monelta että mokkapalat eivät oiken onnistu. Ohjeita lienee monia, omani on peräisin koulun kotsan tunneilta joistain miekka ja kivi-aikakaudelta. Olen hieman muutellut ohjetta ja annansen tässä joululahjaksi lukijoilleni. Olen antanut ohjeen vuosien saatossa monelle tekijälle ja sitten kuullut ettei siitä tullut niin mehevää ja paksua kun minun leivonnaiseni on. Sitten on kerrottu että minä lisäsin jauhoja kun taikinasta tuli liian ohutta. Nyt annan niin tarkan ohjeen kuin vain osaan.  

Vanilliinisokerin voi jättää pois ellei pidä mausta.

MOKKAPALAT

4 isoa munaa ( tai 5 keskikokoista)

3 dl sokeria

3,5 dl vehnäjauhoja (itse käytän AnniHelenaa)

3 tl leivinjauhetta

3tl vanilliinisokeria

1,5 rkl kaakaojauhetta

2,5 dl maitoa (myös laktoositon maitojuoma käy)

200 g voita

Pistä uuni lämpiämään 200 asteeseen. Ota uunipelti esille ja laita sille leivinpaperi.

Laita munat ja sokeri vaahdottumaan yleiskoneeseen ja voi sulamaan miedolla lämmöllä, sekoita kaikki kuivat aineet keskenään.  Kun voi on sulanut, lisää maito voisulaan, älä kuumenna enää vaan siirrä kattila pois levyltä.

Kun munat ja sokeri ovat lähes valkeaa vaahtoa sammuta kone ja jatka työtä puuhaarukalla. Lisää kuivat aineet sihdin läpi, sekoita tasaiseksi ja lisää voi-maitoseos taikinaan. Sekoita edelleen kunnes taikina on tasaista. HUOM! Taikina ON löysää, mutta älä lisää jauhoja.

Kaada taikinavelli uunivuokaan ja laita uuniin, alhaalta lukien toiselle tasolle ja paista kunnes levy on kypsä. Noin 15 min. Koeta keskeltä vaikkapa hammastikulla ja kun taikina ei tartu tikkuun, levy on kypsä. ÄLÄ AVAA uunin luukua liian aikaisin, taikina on rasvaista ja läsähtää liiasta availusta.

Ota levy uunista, siirrä reunattomalle alustalle. Onnistuu lämpimänä näin: laita uunipelti osin alusta päälle, ota kiinni leivinpaperin reunasta ja vetäise nopeasti koko levy reunan yli alustalle.

Anna levyn jäähtyä ja tee sitten kuorrutus

1 dl (=n 85 g) voisulaa

4 dl tomusokeria

2 rkl kaakaojauhetta

2 tl vanilliinisokeria

3-4 rkl vahvaa kahvia tai puolet kahvia, puolet esim. Amaretto-likööriä

Koristeeksi manteliastuja,

Sulata voi, lisää tomusokeri ja muut kuivat aineet, sekoita koko ajan ja lisää nestettä vähitellen kunnes kuorrutu on juoksevaa ja kiiltävää. Älä keitä, vaan pidä kuorrutus kuumana. Varaa pitkäteräinen veitsi käyttöösi, laita se lämpiämään juoksevaan kuumaan veteen. Kaada kuorrutus jäähtyneen leivoslevyn päälle ja tasoita nopeasti kuumalla veitsellä. Onnistunut kuorrutus on tummanruskea ja kauniisti kiiltävä. Tee heti mantelilastuista kukkia levyn päälle ja lopuksi muserra mantelilastuja kädessäsi ja ripottele "lumeksi" kauttaaltaan levylle.

Tarjoa sellaisenaan tai vaniljavaahdon kera.

Tässäpä tätä, olka hyvä!

302961.jpg