Lauantai-iltana oli talossa pienimuotoinen katastrofi.  Hiljainen mies nukahti töistä tultuaan hetkeksi ja minä neuloin olkkarissa kun kuului vaimea paukahdus ja samassa alkoi veden lorina. Hetken kuunneltuani suunnistin ääntä kohti kellarin portaisiin. Vettä tuli tasaisesti pulputen putken kulmaliitoksen paikkeilta. Herätin isännän hätiin, pääkytkin kiini ja vikaa tarkastelemaan. Ei se siinä hämärässä oikein selvinnyt. Hanaa avattiin sen verran että otettiin pariin astiaan ruoanlaittovettä, onneksi oli perjantai-iltana saunottu. Vuotokohdan alle pistettiin sankko ja hanaa availttin wc:n huuhdonnan ajaksi. Putkifirmassa ei paikkakunnalla ole päivystystä ja maanantaina selvisi että putkimiehet ovat naapuripitäjän perukassa töissä. Onneksemme tuttava putkiasentaja oli viimeisillä lomapäivillään ja tuli katsomaan mikä vikana. Putkiremontti on tehty viisi vuotta sitten ja nyt oli joku messinkiruuvi katkennut - sepä vaihdettiin ja onnessani laitoin heti kaikki pesukoneet töihin.

Se ilo tästä oli että sunnuntaina käytiin ravintolassa syömässä. Siellä oli heti tupa täynnä ja tuotanto tukossa kun paikalla oli puoli sukua nälissään. Samassa ravintolassa olivat myös tyttäreni perheineen ja vävyn veljen perhe vieraineen syömässä. Sunnuntait ovat näin tammikuussa hiljaisia  ja paikalla oli vain yksi tarjoilija ja varmaankin keittössä oli  sitten toinen ihminen töissä. Mutta eipä meillä kiirettä mihinkään ollut, se vähän harmitti etten ymmärtänyt ottaa neuletta mukaan. Reilu tunti ruokaa odotettiin ja sinä aikana olisi neulomukseni edennyt mukavasti.

Eilen iltapäivällä sitten kuului uusi pamaus ja vesi virtasi taas kellarin käytävässä, toinenkin mutteri oli pettänyt. Sekin vaihdettiin ja nyt toivottavasti on vedenpaisumus taakse jäänyttä elämää. Jatkuva veden saanti on kyllä niin itsestäänselvyys, ettei millään tahdo tajuta mitä merkitsee jos vettä ei tule kun hanan aukaisee. Eilen illalla oli todella nautinnollista saunoa ja seistä suihkun alla kun pari päivä oli peseytynyt vanhanaikaisesti pesuvadista.

Eilen aamupäivällä hiljainen mies ryntäsi kotiin ja ilmoitti ostaneensa toisen auton huusholliin. Minua asia ei juuri miellytä, yhden auton loukussa on tietenkin oltu siitä pitäen kun myin oman autoni ja ryhdyin siipeilemään miehen autoakin. Todellakin se mitä välttämättä autoa yhtäaikaa tarvitaan, tulee paljon halvemmaksi ajaa taksilla kuin pitää kahta autoa. Miehet nyt vaan ovat kummallisia autoasioissa.

Suvussa taitaa oikein kiertää joku autonostovirus. Tytär hankki joulun alla auton. Perusteli hankintaansa mopopelolla. Poika aloitti autokoulun kun 18 v synttärit on maaliskuun alussa. Naapurissa oli kuulemma äiti saanut viimekesänä mopon alleen kun lapsi suoritti ajokortin. Tyttärellä on työmatkaa nelisenkymmentä kilsaa kaupunkiin ja kyllä siinä kiharat oikenee jos mopolla töihin kiitää.

No, tytär on itsenäisiin päätöksiin oppinut jo kotonaan ja vävy on viikot töissä ruuhka-Suomessa ja lienee joulun läheisyydelläkin jotain tekoa asioiden kanssa. Vävy oli hieman kohottanut kulmiaan ja tuumannut että vai osti rouva auton. Keväällä täytyy aitaa kaataa että kaikki menopelit mahtuu rinnakkain pihamaalle.  

Joulupukki toi pojalle "rastirutuunturbodieselnelivetovärityskirjan". Isi oli ostanu lapsukaiselleen joululahjaksi auton ja lapsen osaksi jäi laittaa rastit ruutuihin värin ja lisävarusteiden kohdalle. Rasteja näytti olevan riittävästi, ymmärtääkseni autoon tulee surin piirtein kaikki mitä Uralin tällä puolen on keksitty.  Viime viikolla olivat soitaneet pojalle autoliikkestä ja kyselleet onko vielä toivomuksia, autoa aletaan nyt varustelemaan. Onneksi isä on aina luottanut saksalaiseen laatuun ja poika on rauhallinen ja järkevä nuorukainen ( ilmiselvästi mummiinsa tullut )

Neulepuikot ovat olleet vauhdissa ja viimeinen lahje on lopuillaan villaiseen vauvan haalariin. Koko näyttää tulevan  ~82 senttiselle. Malli on kyllä sellainen että sitä voi pitää aika pienellä ja se mahtuu ainakin kaksi talvea. Niin, se on mahdollista kun hieman miettii  ratkaisuja yläosassa, lahkeissahan pituus ei ekana talvena haittaa. Näissä on "tumput" ja "sukat" samassa - omiin kokemuksiin perustuen tämä toimii hyvin. Lapset, sukulaiset ja tuttavat ovat myös olleet tyytyväisiä aiempiin saman tyylisiin sovellutuksiin.

368671.jpg

Tässä kuva hieman keskentekoisesta haalarista. Lankana Lanett, menee ~150 g ja muutama metri toista väriä noihin raitoihin. Tämän voi toteuttaa vaikka kokonaan raidallisena ja tuhota  kaikki vauvalankajämät. Tähän ei tule nappeja, vetskaria eikä mitään muutakaan irtovirityksiä, haalari on helppo pukea ja riisua eivätkä saumat paina.

Huomenna matkustan länsirannikolle kuopuksen luokse muutamaksi päiväksi. Tyttö on tyytyväinen joululahjaneuleeseensa ja haluaa savupiippukauluksisen tunikan mustasta mohairista, siis langat mukaan ja matkaan.