Kyllä juu, on halpaa ja on hyvää mutta takuuvarmasti ne myydään kahdessa eri paketissa. Normaali aamu ja kotikamppeet, mukavat housut ja cashmirneule päälle. Muuten ok, mutta havaitsin että toissa talvena hankittu neule on jo hitusina ja resorien reunat rispaantuneet monesta kohtaa. Ei nämä ilmaisia olleet vaikkakin edullisia ja ostettu Italiasta kyseisen firman omasta liikkeestä. Tietenkin riehaannuin lompakkoystävällisestä hinnasta ja hamstrasin monta kappaletta sekä itselleni että tyttärelleni.

Käytössä oli entuudestaan ko. firman poolo ja putkiaivona ajattelin laadun olevan sama. Ei ollut ei, vanha poolo - runsaasta käytöstä huolimatta on hyvässä kunnossa mutta tämä uudempi ihan "lunastuskunnossa". Hiplailin nyt näitä parivuotiaita ja sitä vanhempaa ja totesin uudempien olevan karheampia ja näistä puuttuu se persikanpintaefekti - joten laatuerojakin on nyt löytynyt.

Tyhmyydestä sakotetaan edelleen, MOT.

Kauan sitten hankitut, aivan eri firman  neuleet ovat jatkuvasta käytöstä huolimatta erinomaisessa kunnossa, mutta niistä tiedän että ne on valmistettu Italiassa. Em. neuleet on ostettu tehtaalta, mallikappaleita kaikkin tyyni ja 70% alennuksella saatuja. Sittenkin meni kaikki rahat mitä sai päivässä nostaa automaatista ja osa ostoksista  tuli laskun kera perässä kotiin postipakettina. No, neuleita kyllä tuli silloin niin itselle kuin lapsillekin ja osa on todellakin edelleen käytössä.

Jättiketjujen massavaatteet tehdään kaukoidässä ja kun perusajatuksena on että tuoteen elinkaari on yksi kausi ei laatuun enää kannata kiinittää suurta huomiota. Cashmir oli viime vuosiin saakka kallis materiaali ja kun tuotteen hankki saattoi olla varma että rahoilleen sai vastinetta. Tilanne on  muuttunut kun markkinoille vyöryy monentasoisia halpisversioita.

Oppirahat tuli taas kerran maksettua. Palaan takaisin lähtöruutuun ja tästä lähtien maksan ilolla viisinkertaisen hinnan ja hankin kunnollisia cashmirneuleita tai jos rahat ei riitä, paikkaan ja parsin entisiä.

Samankaltainen  hinta/laatu romahdus tapahtui parikymmentä vuotta sitten silkkivaatteiden kanssa. Aiemmin silkit hankittiin matkoilta, tilattiin Pariisista tai ostettiin Helsingistä Salvenilta ja teetettiin ateljeessa jossa silkkiset niin paidat kuin iltapuvutkin ommeltiin silkkilangalla. Ompelija oli todella ammattinsa osaava ja ompeli silkit pussisaumoin ja huolitteli mm.hihanistutukset asun kankaasta valmistamallaan vinokaiteleella ja tietenkin sen viimeisen sauman hän ompeli käsin pienen pienillä pistoilla. Näitä upeita töitä on edelleenkin käytössä - omani eivät valitettavasti enää mahdu minulle, mutta muutama äidiltä peritty mekko on käytössä.

Kun silkistä tuli markkinoille ohuet halpispaitapuserot, niitä hamstrattiin joka Helsingin reissulta ja kaverille kans. Tasoero ompelijan valmistamiin oli raju ja nopeasti siirryin sitten Stockmann Silk tuotteisiin jotka aluksi olivat muita halpiksia paksumpia, laadukkaampia ja hieman kalliimpia, kunnes niidenkin laatu  sitten romahti täysin kelvottomaksi. Ompelija oli tuolloin jo jäänyt eläkkeelle joten oli pakko löytää valmisvaatteita koska hyvää ompelijaa ei oitis löytynyt lähitienoilla.

Yleisesti ottaen teen vaatehankinnat tarveperusteisesti ja käytän vaatteeni loppuun. Kuten sanottu, osaan myös ommella, parsia ja paikata. Laadukkat  materiaalit ja hyvä työ takaavat että vaate vaan paranee pidossa ja ajoissa hyvin tehdyt korjaukset ja pienet muutokset ovat täysin näkymättömiä. 

Yhtään ainoata kallista vaateostosta en ole katunut - halpoja hairahduksia lähes joka kerta.

Sen olen kuitenkin oppinut, etten osta halpoja yhdenkoon sukkahousuja koska ne ovat kertakäyttöisiä, laadukkaat ja oikeaa kokoa olevat kestävät monta pesua ja pysyvät paikoillaan kiertämättä ja valumatta.

Mutta miten lieneekin, ettei mulla vieläkään tunnu menneen aivan perille että hyvä maksaa - aina ja kaikkialla. Jos hinta ei vastaa vuosien saatossa syntynyttä kuvaa ko. materiaalista pitäisi tällä elämänkokemuksella jo ymmärtää että kyllä se haudattu koira sieltä pian löytyy. Poikkeuksen muodostavat tietenkin varsinaiset löydöt putiikkien poisto- alennus- ja loppuunmyynneistä ja tehtaanmyymälöiden mallikappaleet.

Kun materiaali on hyvä, merkki tunnettu ja hinta sen mukainen, niin tuo kolmikko useimmiten takaa laadun johon kannattaa euronsa laittaa. Joskus voi löytää jonkun helmen hinta/laatusuhteessa, mutta tuli taas kerran todettua että satunnaisesta löydöstä ei kannata juurikaan riemastua.

No niin pahimmat paineet tuli purettua ja ulkona sataa hiljakseen uutta lunta, nyt on hyvä päivä  tuulettaa villavaatteensa kuistilla ja katsella korjaustarpeet.  Oliskohan myös syytä vilkuilla nettikauppojen cashmirlankatarjontaa - jos vaikka hurauttaisi neulekoneella muutaman ohuen perusneuleen ennen kesää.

Kuvaton raivonpurkaus ja terapianillitys näin alkavan kevään kunniaksi.